Srednogorie
Bike Race

16 септември, 10:00, Пирдоп, местност „Еленско“
Включете се в 43 км през най-красивите части на средногорието

Остават

Ден(а)

:

Час(а)

:

Минути(и)

:

Секунди(и)

Маршрут

Достъпно състезание, което всеки може да включи в есенния си календар. Маршрута покрива Пирдопско-Златишката котловина, две села, един град и два язовира. Теренът е – от гладък подбалкански асфалт през набита средногорска глина и сочни зелени пасища до няколко различни калибъра камъни.

Карта и трак

Total distance: 43.37 km
Max elevation: 986 m
Min elevation: 665 m
Total climbing: 1102 m
Total descent: -1102 m
Download file: SrednogorieBikeRace.gpx

43 км

дистанция

60 мин

път от София

Бира

разбира се

Етапи

 

Дивият запад

Веднага на изток от старта навлизаме в страната на каубоите. Скоростна отсечка ни отвежда в село Антон, където е съвсем нормално да видим джип водещ кон. Селото е с развита каубойска индустрия и от тук са шефовете на конете, които ще срещате от тук нататък по целия маршрут.

Дълбочица

Супер кратък, но интересен сегмент от трасето идва веднага след село Антон – горичката около дерето на река Дълбочица. Реката е вярна на името си и за това ще очакваме от вас да я прекосите. Точно преди излизането от горичката ако се вгледате в дясно ще намерите секретен военен обект. Не се отбивайте, времето тече.

Highlands

Ридът Голяма Гламе Веднага на изток от старта навлизаме в страната на каубоите. Скоростна отсечка ни отвежда в село Антон, където е съвсем нормално да видим джип водещ кон. Селото е с развита каубойска индустрия и от тук са шефовете на конете, които ще срещате от тук нататък по целия маршрут.

За десерт на този сектор има диво прекосяване на подбалканската железопътна линия с включен регулировчик.

Крайбрежни могили

Насочваме се към Душанци по супер живописните хълмове над язовир Душанци. Този сегмент е познат на байк туристите в района с гледките си в стил „картичка“ и виещите се черни/сиви пътища. Ако се изправите на педалите многократно ще мернете и самия язовир.

Душанци

Душанци е душа село, има страхотни кръчми и читалище. Местните имат много какво да ви разкажат и може да ги попитате за пътя ако искате да научите интересни факти за история и география на района. Предлагаме ви да не го правите и бързо да префучите по грубия асфалт.

 

Река Тополница

Районът ни даваше избор или да прекараме състезанието през доста сурови и обрасли гори или през красиви долини и котловини със сериозен фактор на вземане на дъха. Избрахме второто и тук ви представяме бижуто на този трак – долината на река Тополница. Терена тук-там става пясъчен, но само за акцент.

Дъното на язовира

За тази отсечка от състезанието се наложи да изчакаме нивото на язовира да спадне. Първият път като я видяхме тя същестуваше само на картата, но не и в истинския свят.
След кратко лъкатушене по асфалтово пътче в горите (страхотна сянка) над язовир Жеков вир се спускаме покрай табелка Птичи грип към дъното на язовира, което специално за това състезание е освободено от вода.

Основен партньор

Организатор

С подкрепата на

 

Запишете се!

Цените се покачват с приближаване на събитието, затова побързайте да се запишете.