47 km - Ultra Trail du Balkan

Сериозно есенно изпитание с 47 км бягане и близо 3000 метра изкачване в Стара планина от Пирдоп с прекосяване до хижа Момина Скала и обратно. Включете се в изпиранието

Регистрация

Що е то?

Предизвикателно трасе с по 2 по-сериозни изкачвания и спускания, тръгващо от центъра на Пирдоп, преминаващо по билото на Стара планина и маршрута Ком – Емине, и завършващо на фест зоната в местността Еленска Базилика.

Остават

Ден(а)

:

Час(а)

:

Минути(и)

:

Секунди(и)

Маршрут

Total distance: 47.79 km
Max elevation: 2036 m
Min elevation: 678 m
Total climbing: 2976 m
Total descent: -2792 m
Download file: UltraTrailDuBalkan46.gpx

Описание на маршрута

От старта трасето продължава нагоре по ул. Александър Батенберг, завива леко вдясно по ул. Паскал и продължава до железопътната линия.

ВНИМАНИЕ: Пресича се железопътна линия!!! Въпреки че ще има доброволци, които ще регулират преминаването, преминавайте с повишено внимание!!!

След железопътната линия трасето продължава по пътя за хижа Паскал.

След 5.5 км се стига до поляна в горната дясна част на която има нова постройка. В горния край на поляната (вляво от постройката) трасето се отклонява от пътя и продължава направо нагоре през гората (покрай беседката). След около 500 м е пункт 1 – хижа Паскал. 

ВНИМАНИЕ: Заредете съдовете си с вода!!!

От хижа Паскал трасето продължава по пилоните на зимната маркировка до билото където е пункт 2.

ВНИМАНИЕ: На пункта трасето завива на дясно и е по пилоните на зимната маркировка на билото (маршрут Ком-Емине).

Трасето минава покрай изоставена хижа Планински Извор от лявата й страна. На около 300м след хижата има чешма. Използвайте я да си заредите вода.

На 1.2 км от хижа Планински извор е Чекпоинт 4. Трасето завива почти на 180 градуса и тръгва към хижа Момина Поляна.

След около 1.4 км трасето се включва към зимната маркировка за хижа Момина Поляна.

Трасето минава през малинова поляна след което влиза в гората. След кратко спускане е пункт 5 – хижа Момина Поляна.

От хижа Момина Поляна трасето тръгва надолу по пътя и с няколко съкращения след 5.5 км стига до река и мост. Точно пред реката трасето завива на ляво и тръгва нагоре в гората. Трасето е по коларски път. След 1 км трасето завива на 150 градуса в ляво и продължава нагоре.

Трасето излиза на поляна и се стига на чешма – гумен маркуч.

ВНИМАНИЕ: Заредете си вода.

От чешмата трасето продължава наляво и нагоре. След 1.4 км трасето се отклонява в дясно по подсичащата пътека, която излиза на билото от дясната страна на “Моргата”. Там се намира пункт 6.

ВНИМАНИЕ: Контролно време 7 часа (16:00 ч). В случай че стигнете след контролното време ще бъдете помолени да слезете директно към хижа Паскал.

Трасето продължава по билото в обратна посока на трасето Ком-Емине 6.7км. Там е Чекпоинт 7, където трасето завива на ляво и надолу. След 3.2 км е пункт 8 – хижа Свищи Плаз.

ВНИМАНИЕ: Контролно време 8 часа (17:00 ч). В случай че стигнете след контролното време ще бъдете помолени да покажете работещ челник. След което ще можете да продължите към хижа Паскал. Ако нямате работещ челник ще бъдете спрени от състезанието.

От пункт 7 трасето продължава 250 м надолу по пътя, след което се отклонява вляво и нагоре. Трасето се движи успоредно на билото и леко слиза към пункт 9 – хижа Паскал.

ВНИМАНИЕ: Контролно време 9 часа (18:00ч). В случай че стигнете след контролното време ще бъдете спрени на хижата и насочени към Пирдоп по пътя надолу, или ще бъдете извозени по-късно.

За сътезателите, които излизат от пункта след 17:00 ще биде задължително да покажат работещ челник.

От хижа Паскал, трасето завива вляво и след 150м завива вдясно, минава покрай колиба и влиза в гората.

Ползвайте въжето за улеснено преминаване през реката.

След ручея, трасето продължава на право и минава през мокра почва. След излизането от гората, трасето продължава надолу към брезова гора. В гората завива вляво, минава през ливада която е с окосена пътека. Трасето продължава по камениста пътека, излиза отново на поляна където се движи по билото, слиза надолу, прави завой вляво и през стръмно спускане през гората излиза на асфалтов път. След около 400м по асфалтовия път, трасето завива отново в ляво. На ливадата е финалната арка.

 

Галерия от маршута

Какво още:

Транспорт до старта

Подсигурен е транспорт от палатковия лагер от зоната на старта в центъра на Пирдоп.

Палатков лагер

Ако дойдете може да опънете палатка във финалната зона.

Фест зона

Предвидили сме забавления на място, които ще обявим скоро.

Основен партньор

Организатор

С подкрепата на

 

Запишете се!

Цените се покачват с приближаване на събитието, затова побързайте да се запишете.